ХАРЧУВАННЯ ДIТЕЙ ДОШКIЛЬНОГО ВIКУ
ЩО КРАЩЕ ЇСТИ УРАНЦІ?
Пiсля сну дайте дитинi трохи води — у такiй кiлькостi, у якiй вона потребує. Через 15-20 хвилин або пiзнiше запропонуйте дитинi розведений сiк iз сезонних фруктiв. Улiтку — соки з ягiд: чорницi, чорної i червоної смородини, вишнi i т.iн., восени i взимку — з яблук, груш, а весною — з цитрусових. Для кращого перетравлення їжi соки дiтям розводять водою (це важливо!) у пропорцiї 1:1 або одна частина води i двi частини соку. Саме снiданок має обов'язково мiстити будь-яку гарячу страву — з творога, яєць, крупи (молочна каша), м'яса, а також гарячий напiй (чай, какао, кавовий напiй з молоком) або вiтаміназованi напої i соки.
ЩО КРАЩЕ ВЖИВАТИ НА ОБIД?
На обід обов'язковою є перша страва, м'ясна чи рибна страва з гарнiром, у тому числi з овочiв, i напiй (сiк, компоти з свiжих чи сухих фруктiв). Доречно також в обiд давати дiтям свiжi фрукти.
ЯК НЕ ВАРТО ДАВАТИ М'ЯСО ДИТИНI ?
У жодному випадку не можна давати кісткові бульйони ! Не потрібноі жирних бульйонів.І на кінець, не частіше чотирьох разів на тиждень можна дати будь-яке мясо, але не сосиски і не ковбасу. Не варто давати мясо з картоплею, це поєднання несприятливе для травлення.
ЩО КРАЩЕ ЇСТИ НА ПОЛУДЕНОК ?
Через 2-3 години можна запропонувати дитині компот (киселі заборонені) або печене яблуко, чай з сухарями, сушкою, нежирним печивом.
ЩО КРАЩЕ ЇСТИ НА ВЕЧЕРЮ ?
Вечеря частiше має складатися з бiлковоїїжi. Зазвичай рекомендують рибу, молочні, крупові, овочеві, творожні чи яєчні страви. А от мясні страви перед сном не рекомендуються. Іноді на вечерю можна дати будь-яку картопляну страву. Дітиіз задоволенням їдять картоплю з квашеною капустою, солоним огірком. Якщо дитина любить яйця, два-три рази на тиждень дайте їй яєчню. Можна запропонувати 1-2 варені яйця, але не додавати до них ще якісь страви. Власне перед сном можна дати дитині склянку кефіру, молока, ряжанки з печивом, булочкою іт.ін.
Повторення у раціоні одних і тих же страв чи кулінарнихвиробів у найближчі дні не припустимо. У суміжні дні варто уникати використання страв, що готуються з однієїітієї ж сировини (кашки ігарніри з одного виду круп, макаронні вироби у різних стравах i т.iн.). Допустиме використання білихкоренів (петрушки, селери, пастернаку), укропу, лаврового листа, свіжоїзелені, а також корицііваніліну.
Ось таке просте, але розумне харчування принесе користь Вашій дитині. Звичайно, якщо дитина хвора, то лiкар разом з батьками можуть коректувати дiєту, виходячи з конкретних особливостей захворювання.